Enjektör Temizleme

Araçta Enjektör Arızası Belirtileri

Benzin ve Dizel Enjektör Arızası Belirtileri:
Enjektör Arızasının en sık belirtisi Araç rolantisini koruyamaz ve rolantide Stop eder, özellikle ışıklarda ve vitesi her boşa attığınızda Stop etme sorunları ortaya çıkar,
Araç motoru çok yüksek sarsıntı İle çalışmaya başlar. Araç içindeki yolcu ve sürücüleri etkileyecek ölçülerde sarsıntılar görülür
Araç hızlanma ve devirlenmede zorluk yaşar, motor zorlanması hissedilir.
Egzoz bileşen değerleri bozulduğu için oksijen sensöründen gelen bozuk veriler araç motor arıza lambasının yanmasına neden olur.
Motordan normalde olmayan sesler çıkmaya başlar, oldukça gürültülü çalışır
Teklemeler ve boğulmalar baş gösterir.
Performans büyük ölçüde azalır,
Yakıt sarfiyatı kendini belli edecek kadar artar,
Araç çalışmada zorluk yaşar, marşı çok daha uzun sürede alır özellikle belli süre bekledikten sonra çalışması daha da zorlaşır
Araç rolantisini koruyamaz, normalden daha düşük ve her an stop edecek şekilde çalışır
Araç LPG’li ise benzinde yaşanan olumsuzluklar LPG’de ortadan kayboluyor ise bu enjektör arızasının ciddi bir belirtisidir.

LPG Enjektör Arızası Belirtileri:

Araç LPG’li ise LPG enjektör arızası belirtileri araç kendi kendine sürekli benzine geçmesi şeklinde görülür.

Benzinde sorunsuz çalışırken gaza geçişte sorun baş gösteriyor ise LPG enjektör veya regilatör sorununun göstergesidir.

 

Enjektör Arızası Nasıl Anlaşılır?

Enjektör arızasının anlaşılması için yapılacak işlem son derece kolaydır. Bu işlemler LPG'li araçlar ve dizel benzin için ayrı ayrıdır.

Dizel – Benzin Enjektör Arızası Nasıl Anlaşılır:

    Tüm enjektörleri sökerek uçlarını temizleyip yerine takılır. Araç 2-3 dakika rolantide çalıştıktan sonra tüm enjektörler tekrar sökülür. Bu aşamada enjektörlerin uçlarında sıvı yakıtın püskürtülmesinden dolayı ıslaklık, nem gibi bulgular görülür. Fakat çalışmayan enjektörde ise kuru ve temiz hal korunur. Hala kuru ve temiz kalan enjektör, arızalı enjektördür. Sökme takma işi için bobin ve diğer ekipmanların da sökülmesi gerektiği için söz konusu tespiti araç sahiplerinin kendilerinin yapması oldukça zordur. Yanlış montaj araçta farklı sorunlar doğurabilir. Bu sebeple tamir ve montaj bilginiz yok ise bu testi bir usta ya da servis tarafından yapılmasını sağlamanızı tavsiye edilir. Araç OBD cihazına bağlanarak hangi pistonda yakıt karışım sorunu olduğu tespit de edilebilir. Enjektör tıkanıklığı ya da beslemesinde de sorun olması sebebi ile enjektör arızaları meydana gelebilir. Söz konusu parçanın arızalı olduğu teyit edilerek söküldüğü zaman, parçanın durumuna göre tamir ya da değişim yoluna gidilebilir. Bunun kararı parça söküldükten sonra ustanız tarafından netleştirilecektir.

LPG Enjektör Arızası Nasıl Anlaşılır: 

    LPG’de enjektörler motorun üstünde monteli ve açıkta olması nedeni ile kontrol edilmesi çok daha kolay bir parçadır. Benzinde olduğu gibi bu parçayı da sökerek kontrol etmek yerine soketler yardımı ile elektriği keserek kontrol etmek dana mantıklıdır. Sebebi LPG gazının uçucu olması sebebi ile herhangi bir olumsuz duruma imkan vermemek içindir. Yapılması gereken LPG enjektörlerinin soketlerini tek tek çekerek araç çalışmasındaki değişiklikler gözlemlenir. Normal şartlarda bir enjektörü devre dışı bıraktığınız zaman araç rölantisi ve çalışması bozulması gerekir. Herhangi birinde araç çalışma ve rölantisi bozulmuyor ise bu durum o enjektörün arızalı olma olasılığını arttırır. Bu gibi durumlarda bir LPG ustası tarafından o enjektöre giden LPG hortumu kapatılarak test yapılır ve söz konusu sorun onaylanır ise enjektör değişir.

Başa dön